Opmerking; Niet iedere monitor, past in alle cases.

Verschillen tussen IPS-, VA- en TN-monitoren.

Bijna alle monitoren maken gebruik van LCD-panelen (Liquid Crystal Display), verlicht door LED-achtergrondverlichting. Er zijn drie hoofdtypen LCD-panelen: In-Plane Switching (IPS), Vertical Alignment (VA) en Twisted Nematic (TN). Het algemene idee van elk paneeltype is hetzelfde: vloeibare kristallen reageren op een elektrische lading en bepalen hoeveel licht er doorheen mag en elk van de drie gekleurde subpixels bereikt. Fotokwaliteit Hoewel de meeste monitoren er tegenwoordig redelijk goed uitzien, zijn er enkele opvallende verschillen, afhankelijk van het gebruikte type LCD. De belangrijkste verschillen tussen de verschillende LCD-panelen liggen in de contrastverhoudingen en kijkhoeken, maar er kunnen enkele subtiele verschillen zijn in andere aspecten van de algehele beeldkwaliteit. CONTRAST VA-panelen hebben hier een duidelijk voordeel. TN-panelen hebben veruit het slechtste contrast, doorgaans in het bereik van 600:1 - 1200:1. IPS-panelen zijn iets beter, variërend tussen 700:1 en 1500:1, maar ze zijn nog steeds niet zo goed als VA-panelen. De meeste VA-panelen op monitoren hebben contrastverhoudingen van meer dan 2500:1, sommige zelfs 5000:1 - 6000:1. Nieuwere monitoren maken zelfs gebruik van lokaal dimmen om veel hogere contrastverhoudingen te bereiken. Zelfs met lokaal dimmen kunnen IPS-monitoren zwarttinten niet zo diep weergeven als VA-panelen. Kortom, als u uw computer vaak in een donkere kamer gebruikt, is een VA-paneel de juiste keuze, omdat dit het enige type LCD-paneel is dat diepe zwarttinten kan produceren in een donkere kamer. Als je je niet in een donkere kamer bevindt, is het contrastverschil nauwelijks merkbaar, vooral omdat veel monitoren antireflectiecoatings hebben die de effectieve contrastverhouding van het scherm kunnen verminderen. Van de drie hier getoonde monitoren heeft de Samsung het beste contrast, bijna 4x de contrastverhouding van de andere twee. We meten het contrast op een vast witniveau van 100 cd/m², dus dit betekent dat de zwarttinten van Samsung gemiddeld 4x donkerder zijn dan de andere. De andere twee gaan over wat we verwachten van TN- en IPS-schermen, maar de ASUS bevindt zich aan de bovenkant van het bereik voor TN's. De meeste TN-monitoren die we hebben getest zijn veel slechter dan deze.

Winnaar: VA

HELDERHEID

Omdat de helderheid wordt geregeld door achtergrondverlichting achter de LCD-laag, heeft het gebruikte type LCD in wezen geen invloed op de piekhelderheid van het scherm. Dat gezegd hebbende, er is een verschil tussen TN en VA/IPS, maar het heeft meer te maken met marktbeperkingen dan met technologische beperkingen. TN-monitoren zijn lang niet zo populair als vroeger, en de overige modellen richten zich meestal op gaming met hoge prestaties, dus er is minder aandacht voor helderheid. Hierdoor gebruiken bijna alle high-end monitoren die momenteel op de markt zijn VA- of IPS-panelen, dus als je op zoek bent naar een zeer helder beeld, vooral voor HDR, is de kans groot dat het VA of IPS zal zijn.

Winnaar: IPS en VA

 

HORIZONTALE KIJKHOEKEN

IPS is hier de duidelijke winnaar, omdat het beeld zelfs bij een groothoekhoek nauwkeurig blijft. VA- en TN-monitoren presteren doorgaans veel slechter. De kleurnauwkeurigheid blijft over het algemeen goed op VA-monitoren, maar TN's vertonen een kleine verandering in kleurnauwkeurigheid onder gematigde hoeken. Beide vertonen doorgaans een afname van de helderheid bij gematigde hoeken en gammaverschuiving bij een kleine hoek, waardoor het beeld vervaagd lijkt. Paneelfabrikanten kwamen met gebogen panelen om deze beeldverslechtering te compenseren, omdat het gebogen scherm de kijkhoek naar de rand van het scherm verkleint, waardoor het beeld uniformer lijkt als je dichtbij zit. De meeste gebogen monitoren zijn VA, maar er zijn ook een handvol TN-panelen. Helaas meten we de kijkhoeken vanuit het midden van het scherm en draaien we de monitor terwijl we nog steeds in het midden meten, dus eventuele voordelen van de curve komen niet naar voren in onze testresultaten. Sommige fabrikanten zijn begonnen met het toevoegen van groothoekfilters aan VA-panelen die in tv's worden gebruikt. Deze filters verbeteren de kijkhoeken aanzienlijk, maar gaan ten koste van het contrast. We hebben nog geen VA-monitoren gezien met deze technologie, maar het zou ons niet verbazen als fabrikanten groothoekfilters zouden gaan toevoegen aan sommige high-end monitoren.
 
Winnaar: IPS
 

VERTICALE KIJKHOEKEN

Opnieuw is IPS hier de duidelijke winnaar. De verticale kijkhoeken lijken sterk op de horizontale op zowel IPS- als VA-panelen. Helaas is dit een gebied waar TN-panelen meestal veel, veel slechter zijn. TN-monitoren verslechteren snel van onderaf en de kleuren zijn zelfs omgekeerd, wat resulteert in een negatief beeld dat afleidend kan zijn. Als u besluit een TN-monitor te kopen, zoek dan om deze reden naar een monitor met een uitstekende hoogteverstelling, of overweeg de aanschaf van een VESA-montagearm, aangezien u TN-monitoren op ooghoogte moet monteren. Zelfs als ze correct zijn gemonteerd, kunnen grotere TN-schermen er aan de randen niet-uniform uitzien.
Winnaar:
 

IPS GRIJZE UNIFORMITEIT

Er is meestal niet veel verschil tussen VA- en IPS-panelen wat betreft grijsuniformiteit. Het komt zelden voor dat monitoren uniformiteitsproblemen hebben, en zelfs bij monitoren die slechter dan gemiddeld presteren, is dit meestal niet merkbaar bij reguliere inhoud. TN-monitoren presteren echter meestal iets slechter dan normaal, en de bovenste helft van het scherm is bijna altijd donkerder dan de rest, maar dat is een artefact van de slechte verticale kijkhoeken.
 
Winnaar: VA en IPS

ZWARTE UNIFORMITEIT

De uniformiteit van zwart varieert vaak aanzienlijk, zelfs tussen individuele units van hetzelfde model, en er is geen enkel paneeltype dat het beste presteert. Het komt zelden voor dat monitoren een goede zwartuniformiteit hebben, en bijna elke monitor die we hebben getest heeft enige merkbare troebelheid of backlight-bleeding. IPS- en TN-panelen kunnen er iets slechter uitzien vanwege hun lage contrastverhoudingen, omdat het scherm meer een blauwachtige tint kan krijgen bij het weergeven van donkere scènes. Net als bij contrast zijn problemen met de zwarte uniformiteit meestal niet erg merkbaar, tenzij je naar donkere inhoud kijkt en je in een donkere kamer bent. Als u uw monitor alleen in een heldere omgeving gebruikt, hoeft u zich over het algemeen geen zorgen te maken over zwartuniformiteit.
 
Winnaar: VA, maar niet zozeer.
 

SDR-KLEURENGAMMA

Historisch gezien hadden TN-panelen de slechtste kleuren, omdat veel ervan goedkopere modellen waren die alleen 6-bits kleuren ondersteunden of technieken zoals dithering (FRC) gebruikten om 8-bits kleuren te benaderen. De meeste beeldschermen van tegenwoordig, inclusief TN-modellen, zijn minimaal 8 bit, en veel daarvan kunnen zelfs 10-bit kleuren benaderen door middel van dithering. Nieuwe technologieën, zoals LGs Nano IPS en Samsungs Quantum Dot, voegen een extra laag toe aan de LCD-stack en hebben het kleurengamma van moderne IPS- en VA-schermen aanzienlijk verbeterd, waardoor TN een beetje achterblijft. Samen is NANO IPS iets beter, omdat het de neiging heeft een betere dekking van de Adobe RGB-kleurruimte te bieden. Hoewel het verschil klein is, hebben IPS-panelen nog steeds een kleine voorsprong op VA- en TN-schermen.
 
Winnaar: IPS
 

HDR KLEURENGAMMA

Hoewel TN-panelen een beetje een inhaalslag hebben gemaakt in de SDR-kleurruimte, lopen ze ver achter als het om HDR gaat, dus als je op zoek bent naar een goed HDR-kleurengamma, vermijd dan TN-panelen. Tussen VA- en IPS-panelen is het verschil niet zo groot; IPS-panelen hebben echter nog steeds een klein voordeel. De beste VA-panelen bereiken een dekking van ongeveer 90% van de DCI P3-kleurruimte die door de meeste huidige HDR-inhoud wordt gebruikt. IPS-panelen bereiken een dekking van maar liefst 98% van DCI P3 en kunnen daarmee zelfs wedijveren met enkele van de beste tv’s op de markt. Vanwege de zeer hoge dekking van DCI P3 op zowel VA als IPS is het verschil echter niet zo merkbaar, aangezien de meeste inhoud toch niet de volledige kleurruimte zal gebruiken.
 
Winnaar: IPS
 

MOTION HANDLING

Hoewel niet noodzakelijkerwijs voor iedereen even merkbaar als de verschillen in beeldkwaliteit, kan er ook een verschil zijn in de bewegingsafhandeling tussen IPS-, VA- en TN-schermen. TN-panelen boden historisch gezien de beste gamingprestaties, omdat ze de hoogste vernieuwingsfrequenties en extreem snelle responstijden hadden. Fabrikanten hebben echter manieren gevonden om de bewegingsafhandeling van VA- en IPS-panelen drastisch te verbeteren, en het verschil is niet zo uitgesproken. Zwarte vlek achter bewegende objecten - ASUS TUF VG27VQ De technologie van LCD-schermen is de afgelopen jaren drastisch veranderd en de historische verwachtingen op het gebied van responstijdprestaties zijn niet noodzakelijkerwijs meer van toepassing. Jarenlang hadden TN-monitoren veruit de snelste responstijden, maar dat begint te veranderen. Nieuwe IPS-monitoren met hoge verversingssnelheid kunnen net zo snel zijn. VA-panelen zijn een beetje een vreemde situatie. Ze hebben doorgaans iets langzamere responstijden in vergelijking met vergelijkbare TN- of IPS-modellen. Het is vooral merkbaar in bijna-zwarte scènes, waar ze aanzienlijk langzamer zijn, wat resulteert in donkere sporen achter snel bewegende objecten in donkere scènes, beter bekend als zwarte vegen. Sommige recente VA-panelen, zoals de Samsung Odyssey G7 LC32G75T, omzeilen dit door de pixels te oversturen. Het resulteert in veel betere prestaties in donkere scènes, maar een merkbare overshoot in helderdere gebieden. De hierboven genoemde voorbeelden zijn niet perfect. De weergegeven statistieken voor de gemiddelde responstijd geven niet noodzakelijkerwijs het hele plaatje weer. Monitoren bieden doorgaans ook een bepaald niveau van controle over de pixeloverdrive, dus het is mogelijk om de responstijd aan te passen aan uw gebruik en persoonlijke voorkeur. Sommige overdrive-instellingen leveren een scherper beeld op, maar introduceren overshoot- en reverse-ghosting-artefacten, terwijl andere modi misschien niet zo scherp zijn, maar geen storende artefacten hebben. 
 

Conclusie

Zoals u waarschijnlijk inmiddels wel weet, werkt geen enkel paneeltype het beste voor iedereen; het hangt allemaal af van uw exacte gebruik. Hoewel er vroeger enkele significante verschillen waren tussen paneeltypen, zijn deze verschillen, naarmate de technologie is verbeterd, niet meer zo opvallend. De twee uitzonderingen hierop zijn kijkhoeken en contrast. Zit je in een donkere kamer, dan is een VA-paneel dat diepe zwarttinten kan weergeven waarschijnlijk de beste keuze. Als u zich niet in een donkere kamer bevindt, moet u zich concentreren op de andere functies van de monitor en een keuze maken op basis van de functies die aansluiten bij uw exacte gebruik. IPS-panelen hebben over het algemeen de voorkeur voor kantoorgebruik, en TN biedt doorgaans de beste game-ervaring, maar recente ontwikkelingen in VA- en IPS-technologie beginnen deze generalisaties te veranderen. Voor het grootste deel zijn de verschillen tussen elk paneeltype nu zo klein dat dit niet direct in uw aankoopbeslissing hoeft te worden meegewogen.
 

 

VERTICAL VIEWING ANGLES

Again, IPS is the clear winner here. The vertical viewing angles are very similar to the horizontal ones on both IPS and VA panels. Unfortunately, this is one area where TN panels are usually much, much worse. TN monitors degrade rapidly from below, and colors actually inverse - resulting in a negative image that can be distracting. For this reason, if you decide to buy a TN monitor, look for one with an excellent height adjustment, or consider buying a VESA mounting arm, as you should mount TN monitors at eye level. Even when mounted properly, larger TN displays can appear non-uniform at the edges.

Winner: IPS

GRAY UNIFORMITY

There's usually not much difference between VA and IPS panels in terms of gray uniformity. It's rare for monitors to have uniformity issues, and even on monitors that perform worse than average, it's usually not noticeable with regular content. TN monitors tend to perform a bit worse than usual, though, and the top half of the screen is almost always darker than the rest, but that's an artifact of the bad vertical viewing angles.

Winner: VA and IPS

BLACK UNIFORMITY

Black uniformity tends to vary significantly, even between individual units of the same model, and there's no single panel type that performs the best. It's rare for monitors to have good black uniformity, and almost every monitor we've tested has some noticeable cloudiness or backlight bleed. IPS and TN panels can look slightly worse due to their low contrast ratios, as the screen can take on more of a bluish tint when displaying dark scenes. Like with contrast, black uniformity issues usually aren't very noticeable unless you're looking at dark content and you're in a dark room. If you only use your monitor in a bright environment, generally speaking, you don't need to worry about black uniformity.

Winner: VA, but not by much.

SDR COLOR GAMUT


Historically, TN panels used to have the worst colors, as many of them were cheaper models that only supported 6-bit colors or used techniques like dithering (FRC) to approximate 8-bit colors. Most displays today, including TN models, are at least 8 bit, and many of them are even able to approximate 10-bit colors through dithering. New technologies, like LG's Nano IPS and Samsung's Quantum Dot, add an extra layer to the LCD stack and have significantly improved the color gamut of modern IPS and VA displays, leaving TN a bit behind. Between them, NANO IPS is slightly better, as it tends to offer better coverage of the Adobe RGB color space. Although the difference is minor, IPS panels still have a slight edge over VA and TN displays.

Winner: IPS

HDR COLOR GAMUT

Although TN panels have caught up a bit in the SDR color space, they're far behind when it comes to HDR, so if you're looking for a good HDR color gamut, avoid TN panels. Between VA and IPS panels, the difference isn't as significant; however, IPS panels still have a slight edge. The best VA panels top out at around 90% coverage of the DCI P3 color space used by most current HDR content. IPS panels go as high as 98% coverage of DCI P3, rivaling even some of the best TVs on the market. Due to the very high coverage of DCI P3 on both VA and IPS, the difference isn't that noticeable, though, as most content won't use the entire color space anyway.

Winner: IPS

Motion Handling

Although not necessarily as noticeable to everyone as the differences in picture quality, there can also be a difference in motion handling between IPS, VA, and TN displays. TN panels historically offered the best gaming performance, as they had the highest refresh rates and extremely fast response times. Manufacturers have found ways to drastically improve the motion handling of VA and IPS panels, though, and the difference isn't as pronounced.

 
Black smear behind moving objects - ASUS TUF VG27VQ

LCD panel technology has changed drastically over the last few years, and the historical expectations for response time performance don't necessarily hold anymore. For years, TN monitors had the fastest response times by far, but that's started to change. New high refresh-rate IPS monitors can be just as fast.

VA panels are a bit of a strange situation. They typically have slightly slower response times overall compared to similar TN or IPS models. It's especially noticeable in near-black scenes, where they tend to be significantly slower, resulting in dark trails behind fast-moving objects in dark scenes, commonly known as black smear. Some recent VA panels, such as the Samsung Odyssey G7 LC32G75T, get around it by overdriving the pixels. It results in much better dark scene performance but a more noticeable overshoot in brighter areas.

The examples listed above aren't perfect. The average response time metrics shown don't necessarily show the whole picture. Monitors also usually offer a certain level of control over the pixel overdrive, so it's possible to adjust the response time to match your usage and personal preference. Some overdrive settings deliver a sharper image but introduce overshoot and reverse ghosting artifacts, while other modes might not be as sharp but have no distracting artifacts. You can learn more about our response time testing 

 

Conclusion

As you can probably tell by now, no one panel type works best for everyone; it all depends on your exact usage. Although there used to be some significant differences between panel types, as technology has improved, these differences aren't as noticeable. The two exceptions to this are viewing angles and contrast. If you're in a dark room, a VA panel that can display deep blacks is probably the best choice. If you're not in a dark room, you should focus on the other features of the monitor and choose based on the features that appeal to your exact usage. IPS panels are generally preferred for office use, and TN typically offers the best gaming experience, but recent advancements in VA and IPS technology are starting to change those generalizations. For the most part, the differences between each panel type are so minor now that it doesn't need to be directly factored into your buying decision.